
Regis Smakovita przyprawy do kiełbas
Doświadczeni masarze podkreślają znaczenie ziół w swoich wyrobach. Posiadanie przez wędliny niezwykłego smaku oraz aromatu jest zasługą właśnie przypraw do mięs. Stosownie dobrane zioła są gwarancją udanego obiadu. Przyprawa do mięs uwydatnia smak potraw oraz nadaje im rumiany kolor. Gotowe mieszanki przypraw są specjalnie przeznaczane do konkretnego gatunku mięsą. Sekret tkwi w ich stosownym ich doborze. Sztukę tę można jednak opanować poprzez serię prób i błędów. Każdy ceniony kucharz powinien stosować w trakcie przygotowywania swoich potraw z przypraw do mięs.
Rodzaje przypraw do kiełbas?
Zioła i mieszanki przypraw nie tylko przedłużają trwałość mięsa. Gdy spędzą z nim więcej czasu, najlepiej w chłodnym miejscu, smak się przegryza. Danie nie jest mdłe. Przyprawy do kiełbas występują w różnych formach, jako suszone albo zmielone. Zadaniem tych procesów jest wydobycie, znajdującej się w nich, esencji. Można wyodrębnić kilka podstawowych grup przypraw do kiełbas:
- ziołowe: np. bazylia, koper
- korzenne, to m.in. kardamon, papryka
- warzywne: jak m.in. cebula, szczypiorek
- mieszanki przyprawowe takie jak: zioła prowansalskie (to mieszanka bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu i anyżu)