Ponad pięć wieków obwarzanków krakowskich

sprawdź obwarzanki krakowskie na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html

Posiadają niepowtarzalny smak, wyglądają bardzo ciekawie, a znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Z jakiego powodu szczycą się tak ogromnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do stolicy Małopolski najpierw chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?

Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?

Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W księgach pierwszy raz opisano je wiek później, kiedy odnotowano, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w okresie Wielkiego Postu, ale potem na stołach pojawiały się też w pozostałych sezonach. W XV stuleciu król Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mieli prawo wytwarzać je tylko rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę ustanowiła 5 stuleci później Wspólnota Europejska, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki mają formę pierścienia z łatwo zauważalną plecioną fakturą i wielkość w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są w myśl identycznego przepisu. Ich nazwa i wyjątkowy smak są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi solą lub serem – i piecze.

Nasze dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]