Dlaczego najchętniej jemy tradycyjne pączki?

pączki Kraków

Tydzień kończący karnawał to zwyczajowo czas hucznych imprez. Rozpoczyna go tłusty czwartek, który dla większości czytelników jest jedyną w swoim rodzaju okazją do tego, by bez wyrzutów sumienia raczyć się kalorycznymi smakołykami. Jak zaś powstało to święto? Historia tłustego tego dnia zaczęła się w latach rzymskich, gdy jedzeniem bardzo pożywnych pokarmów celebrowano odejście zimy. W Krakowie natomiast w tłusty czwartek świętowano rocznicę zgonu niesprawiedliwego burmistrza, który według opowieści prześladował kobiety z kramów na Starym Mieście. Warto także nadmienić, iż nie zawsze z tym dniem związane było jedzenie słodyczy.

Pączki – co oprócz słodkich wypieków?

Z tłustym czwartkiem najbardziej związane są tradycyjne pączki, a poza tym również faworki. Niegdyś podawane były na wytrawnie – ze boczkiem albo kiełbasą – i spożywano je razem z wódką. Słodkie pączki odkryto dopiero w szesnastym stuleciu. Najpierw wypiekano ich mało – ten, kto otrzymał pączek z migdałem, miał cieszyć się szczęściem w rozpoczynającym się roku.

Pączki – które są najczęściej kupowane?

Obecnie wytrawne pączki już rzadko są wypiekane. Największym zainteresowaniem cieszą się zaś pączki z konfiturą z dzikiej róży i posypką z cukru pudru. W ten dzień sporo osób smaży pączki samemu, ale potrzeba do tego to czasu i dużych umiejętności. Z tej przyczyny tak często kupujemy pączki z piekarni. W opinii entuzjastów wypieków najlepsze są pączki z cukierni z długą historią i – co najistotniejsze – oryginalnymi przepisami, które odróżniają je na tle innych sklepów.

Nasze dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]