
Zastosowania gastroskopii
Choć pierwsze zabiegi z wykorzystaniem wziernika przeprowadzono nawet w XIX stuleciu, to gastroskopia naprawdę powszechna okazała się wiek po tym. Obecnie jest metodą często wybieraną przez lekarzy, którzy doceniają jej spore możliwości. Umożliwia rozpoznanie oraz kuracja wielu schorzeń – od wrzodów żołądka, przez polipy, aż po nowotwory przewodu trawiennego. Na czym polega gastroskopia? Jak przebiega opisywany zabieg i o jakich rzeczach musi wiedzieć pacjent przed jego przeprowadzeniem?
Jak przebiega gastroskopia?
Wbrew powszechnemu poglądowi, gastroskopia nie sprawia pacjentowi bólu. Możliwe nieprzyjemne objawy, takie jak odruch zwrotny czy odbijanie, minimalizuje się spryskując przyrząd lekiem przeciwbólowym. Przed jego wprowadzeniem do ust, chory musi położyć na lewej stronie a następnie zakłada ustnik zabezpieczający zęby oraz aparat. Gastroskopia może zostać zastosowana do diagnozowania gardła albo żołądka, a okres jej wykonania bywa różny – może trwać od pięciu minut nawet do godziny.
Atuty gastroskopii
Jak napisaliśmy przed momentem, gastroskopia pozwala na diagnozowanie rozmaitych chorób, których prędkie ujawnienie przed jej pojawieniem się było utrudnione. Poza tym może zostać użyta w leczeniu najróżniejszych dolegliwości przewodu trawiennego. Jest przydatna przy usuwaniu polipów, obliteracji żylaków przełyku, hamowaniu krwotoków lub wyjmowaniu ciał obcych z żołądka. Niebezpieczeństwo pojawienia się powikłań w przypadku gastroskopii jest naprawdę niskie – zdarzają się raz na 1000 przypadków.