Wycięcie polipa – Szpital Skawina

Polipy mogą wprawdzie wydawać się niegroźne, jednak ich obecności nie możemy lekceważyć. Chociaż same w sobie nie zagrażają naszemu życiu, po dłuższym czasie mogą przerodzić się w zmiany rakowe. W jaki sposób więc rozpoznać polipa w przewodzie pokarmowym? W jakich przypadkach zgłosić się do przychodni? Jak wygląda życie osoby, która miała wyciętego polipa?

Przed wycięciem polipa trzeba go zdiagnozować

Oznaką, która świadczy o polipie w przewodzie pokarmowym jest charakterystyczny ból towarzyszący schylaniu się. Pacjenci często porównują to do bólów miesiączkowych albo zapalenia pęcherza. U osób z polipem w jelitach bądź żołądku obserwuje się ponadto krew z odbytu, ale często polip nie daje żadnych oznak, dlatego diagnozuje się go przypadkowo.

Dlaczego wycięcie polipa jest konieczne?

Z wizytą u medyka nie warto czekać zwłaszcza z uwagi na to, że nieusunięty polip może rozwinąć się w zmianę rakową. W największej mierze narażeni są na to pacjenci, po czterdziestym roku życia.

Jak przebiega wycięcie polipa?

W razie stwierdzenia małych polipów, wycięcie polipa może odbyć się metodą kolonoskopową. Kiedy jednak narośl jest bardziej rozwinięta, musi musi wybrać zabieg chirurgiczny. Wycięcie polipa nie jednak kończy leczenia – po jego usunięciu, bezwzględnie należy dokonać jego analizy pod kątem występowania komórek nowotworowych.

Wycięcie polipa – jak się odżywiać po operacji?

Chorzy, którzy mają za sobą wycięcie polipa powinni unikać czerwonego mięsa i konserwantów. Najlepiej, jeśli do swojego jadłospisu włączą produkty zawierające sporo błonnika oraz wodę źródlaną.