
Właściwe żywienie chorych
Jak żywić chorych
Leczenie żywieniowe jest niezmienną częścią powrotu do zdrowia. Celem prowadzenia takiego leczenia jest dostarczenie choremu substancji odżywczych i przyspieszenie wyleczenia. Przed zastosowaniem leczenia żywieniowego niezbędna jest ocena stanu zdrowia chorego, opierająca się na badaniu stopnia niedożywienia, wyrównaniu potrzeb metabolicznych oraz określeniu spodziewanych skutków.
Odpowiednie żywienie chorych
Osoby cierpiące na choroby przewlekłe często mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) w porównaniu do innych osób. Zaniedbanie dostarczania tych składników może spowodować osłabienie, złe samopoczucie i degradację stanu zdrowia chorego. Z tego powodu bardzo ważne jest prowadzenie zbilansowanej diety. U chorych często pojawiają się kłopoty z gryzieniem i przełykaniem, dlatego najlepiej nie podawać stałych potraw. Przygotowanie odpowiednich dań nie zajmuje godzin, ale zwykle nie wyglądają one zachęcająco i chory niechętnie je. Polecane jest podawanie 5 niedużych posiłków dziennie, co 3-4 godziny.
Odżywki dla chorych
W przypadku, gdy chory ma problemy z uzupełnieniem składników odżywczych, jest niedożywiony, a także dla suplementacji można dietę urozmaicić odżywkami dla chorych. Dostarczają one brakujących składników odżywczych, nie będąc substytutem odpowiedniego żywienia chorego, ale znacząco je wspomagając. Odpowiednio stosowane, w połączeniu ze zbilansowaną, poprawnie opracowaną dietą zauważalnie przyspieszają moment powrotu do zdrowia. Istnieje wiele preparatów, stworzonych z myślą o potrzebach pacjenta.