
Szpital – jakie żywienie?
Dieta podczas leczenia szpitalnego
Dieta w leczeniu szpitalnym polega na zagwarantowaniu choremu odpowiedniej ilości składników odżywczych, takich jak węglowodany, składniki mineralne i witaminy, których z powodu procesu chorobowego nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pożywieniem. Nazywa się to żywieniem medycznym. Jeżeli zostanie ono rozpoczęte odpowiednio szybko, najlepiej zaraz po wykryciu choroby, wesprze w leczeniu i poprawi samopoczucie pacjenta.
Żywienie medyczne
Żywienie medyczne rozróżniamy na: żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy) i pozajelitowe (dożylne). Najmniej inwazyjnym sposobem żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Gdy pacjent nie jest w stanie spożywać posiłku normalnie, podaje mu się zrobiony specjalnie dla niego posiłek w płynnej formie, mający niezbędne składniki odżywcze, przez sondę, którą która zakładana jest doprzewodu pokarmowego. Żywienie dożylne jest stosowane kiedy choroba nie pozwala na stosowanie żywienia dojelitowego. Omija się w ten sposób przewód pokarmowy. W tym przypadku niezbędne jest jednak wykorzystanie odpowiednich środków, wprowadzanych wprost do krwioobiegu.
Recomed