Na problemy z brakiem białka

Dieta wysokobiałkowa posiada wiele atutów. Białko odpowiada za budowę tkanki mięśniowej, więc dieta zawierająca jego duże ilości rekomendowana jest sportowcom. Okaże się też świetnym rozwiązaniem dla osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy, bo nie wszystkie spożywane z białkiem pokłady energii zamieniają się w tkankę tłuszczową. Jak zatem ją wprowadzić? O czym pamiętać decydując się na dietę wysokobiałkową? Jakie niebezpieczeństwo wiąże się z jej stosowaniem?

Dieta wysokobiałkowa – co jeść?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są na pewno przetwory z mleka – musimy jeść przede wszystkim twarogi, jogurty oraz maślankę. Cennym nośnikiem białka jest także białe mięso – dieta wysokobiałkowa musi dostarczać sporo kurczaka lub gęsi. Poza tym powinniśmy jeść dużo ryb – przede wszystkim morskich, czyli gatunki takie jak dorsz czy łosoś. Pamiętajmy też, iż sód niekorzystnie rzutuje na trawienie białka – nie należy więc używać zbyt dużo tego składnika do jedzonych dań.

Dieta wysokobiałkowa – na co uważać?

Dieta wysokobiałkowa pozwala łatwo zrzucić nadprogramowe kilogramy, lecz nie należy używać jej zbyt długo. Specjaliści zalecają, by nie jeść pokarmów zawierających spore ilości białka więcej niż cztery tygodnie, bo po tym okresie łatwo uszkodzić trzustkę. Jeśli zamierzamy zrzucić więcej, po odbyciu diety wysokobiałkowej warto po prostu ograniczyć ilość spożywanych kalorii – jest to wszak najbezpieczniejsze i najskuteczniejsze rozwiązanie.

Recomed