
Dieta dla starszych – podstawy żywienia seniorów
Mnóstwo dolegliwości, jakie dotykają osoby starsze jest skutkiem nieodpowiedniej diety. Problem bardzo ważny jest w przypadku osób żyjących bez bliskich – rzadko chodzą do sklepu, co skutkuje zmniejszeniem jedzenia owoców nieprzetworzonych oraz zastąpieniem ich mrożonkami albo zupami instant. Niedobory ważnych składników odbijają się na dobremu samopoczuciu emerytów, ale większości takich problemów da się uniknąć – wystarczy wprowadzić odpowiednią dietę. Jak zatem musi wyglądać dieta dla starszych? Które składniki muszą się w niej znaleźć?
Co spożywać na diecie dla starszych?
Dieta dla seniorów bezwzględnie musi dostarczać nienasycone kwasy tłuszczowe – raz w tygodniu powinniśmy zatem sięgnąć po tuńczyka lub makrelę. Z uwagi na dobroczynne działanie na układ krążenia, w diecie dla osób starszych nie powinno zabraknąć mięsa indyka. Wołowina dostarcza nam żelaza, zaś wapnia dostarczy nam mleko – jak najczęściej jedzmy kefiry, twarogi oraz świeże mleko. Podstawą diety ludzi starszych okazują się przetwory mączne – wieloziarniste pieczywo, kasze oraz makarony. Komponując dietę dla seniora można również skorzystać z specjalistycznych płynów, dostarczających wszystkich potrzebnych składników odżywczych , jak również suplementy z witaminami.
Najpopularniejsze błędy na diecie dla starszych
Nie zapominajmy, że nawet najstaranniej zaplanowana dieta dla starszych nie da oczekiwanych efektów, jeśli nie wyłączymy z jadłospisu groźnych produktów. Wystrzegajmy się szczególnie wieprzowiny, bo zawiera duże ilości cholesterolu. Z podobnego względu zmniejszmy ilość dostarczanych żółtek – jedzmy je maksymalnie dwukrotnie na siedem dni. Białka jaj wolno natomiast spożywać bez ograniczeń – pozytywnie oddziałują na regenerację mięśni.
Recomed