
Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków
Więcej o soku z kapusty
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu powinno się go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmagają one też apetyt i stanowią ochronę w trakcie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]