
Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?
Więcej o soli kłodawskiej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Substancją konieczną do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu należy stosować je w gastronomii?
Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak posiłków. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi potas, żelazo czy cynk, a równocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, wapnia czy potasu, a więc składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]