
Mieszanki przypraw dla masarni i klientów indywidualnych
Smak kiełbas zależny jest nie tylko od gatunku mięsa, które było użyte do ich zrobienia. Równie ważne są bowiem mieszanki przypraw i wszelkiego typu dodatki. W znaczącej mierze wpływają one na aromat takich wyrobów, polepszają ich jakość, a czasem też przedłużają ich termin przydatności. Mimo że kierowane są głównie do firm przetwórstwa mięsnego, kupić je mogą wszyscy chętni.
Polepsz aromat szynki i kiełbasy mieszankami przypraw
Mieszanki przypraw dla przetwórstwa mięsnego wytwarzane są zazwyczaj z naturalnych składników – ziół lub ekstraktów roślinnych. Charakterystyczne dla nich jest duże zgromadzenie aromatów, bo na 1000 gram mięsa należy użyć jedynie 5 gramów mieszanki. Produkty tego typu przystosowane są do różnych odmian wędlin – jedne stosuje się się do wyrobu zwykłych szynek, innych zaś do podrobów czy puszek
Nie tylko mieszanki przypraw
Oprócz mieszanek przypraw branża mięsna wykorzystuje także inne składniki do kiełbas. Nierzadko wykorzystywane bywają na przykład kutrole, bo skracają czas wędzenia oraz pomagają zachować kolor produktów. Poza tym, często spotkać można także użycie polimasów, które zwiększają masę wędliny i dobrze wiążą wodę. Sprzedawane są również mieszanki przypraw, które dzięki składnikom specjalnym poprawiają również właściwości przygotowanej z ich zastosowaniem wędliny.