
Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm
Jeśli potrzebujesz ogórków ekologicznych, odwiedź ten adres.
Na kanapce, w sałatce, w zupie lub jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.
Jak urozmaicić smak ogórków kiszonych
Kwaszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest bardzo proste. Stosuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką i pozostawia się je na minimum czternaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek oraz koper, lecz walory smakowe ogórków kiszonych można urozmaicić również różnymi dodatkami, przykładowo liśćmi czarnej porzeczki, cząstkami papryki albo ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarnią, w której może chować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż należy odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy w pojemnikach, które bez problemu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają kiszone ogórki?
Od wieków powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to błędem, gdyż wraz z kiszonkami spożywamy pomocne bakterie, które dobrze wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, wspierając w ten sposób proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki są nietuczące (to około 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D oraz niemało minerałów niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor czy selen. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaskowate smaki, zalecamy nie wylewać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, bo w czasie kwaszenia mikroelementy przenikają po trosze do soku. Trzeba jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]