Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Dalsze informacje o kapuście kiszonej ekologicznej.

Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową wielu dań i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – czemu warto jeść?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, gdyż tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe składowanie żywności. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez wiele miesięcy. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów i witamin, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, iż kapusta kiszona posiada wiele substancji, które są ważne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B9, B5, B2). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, błonnika pokarmowego i potasu. Zarazem to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, więc zaleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Kwaśnica, kapuśniak, bigos – nie powstałyby bez kiszonej kapusty

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako główny składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo przeważnie spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią oraz cebulką, która pasuje do dań z ryb i kartofli, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także produkt, który świetnie komponuje się z borowikami i mięsem, w związku z tym używa się jej w farszu do krokiecików, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica czy bigos.

Zasadniczo każdy kucharz posiada własny przepis na kiszoną kapustę, jednakże dzisiaj coraz rzadziej przygotowuje się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich oraz małych opakowaniach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]