Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony na zakwasie, koniecznie wejdź na https://bit.ly/2WE4Hqy.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą podajemy z reguły podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale także smakowita przekąska

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie lekko słodkawy aromat sprawia, iż wyśmienicie dopełnia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają kartofle, kiełbasę i jajo, pozostali wrzucają do niego uszka z grzybami, kapustą lub mięsem. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek obiadowe, ale także apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy cudownie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z pieczarkami czy bułki drożdżowej z kapuścianym farszem.

Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, jak również wiele żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast ze względu na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle zjada się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje swoje ulubione dodatki i w inny sposób przyprawia to danie. Jedni kochają barszcz na ostro, mocno pieprzny, pozostali dosypują do niego odrobinę cukru, by wydobyć naturalny słodki aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek ma więcej kluczowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotować na własną rękę, ale okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo przez internet.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]