Nalewka truskawkowa- przepisy Thermomix

Nalewka truskawkowa to jedna z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jej smak jest niezwykle intensywny i owocowy. Dzięki urządzeniu Thermomix przygotujemy nalewkę truskawkową dosłownie w kilka minut. Przedstawimy 3 przepisy na nalewkę truskawkową: klasyczną, z cytryną oraz z miodem i imbirem.

Przepis na klasyczną nalewkę truskawkową przygotowaną w Thermomix

Tylko 3 składniki, kilka-kilkanaście minut potrzebnych na przygotowanie i ok. 2-3 tygodnie czekania – tyle wystarczy, by cieszyć się klasyczną nalewką truskawkową. By ułatwić sobie pracę, wykorzystujemy urządzenie Thermomix.

Składniki:

  • truskawki – 1 kg
  • cukier – 500 g
  • spirytus 95% – 500 ml.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miski Thermomix.
  2. Dodajemy cukier i spirytus, a następnie blendujemy wszystko na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty.
  3. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

Nalewkę truskawkową należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby smaki dobrze się “przegryzły”.

Przepis na nalewkę truskawkową z cytryną przygotowaną w Thermomix

Jeśli chcesz nieco przełamać słodki smak truskawek, to do listy podstawowych składników dodaj cytrynę. Nalewka truskawkowa z cytryną ma nieco bardziej orzeźwiający smak w porównaniu do wersji klasycznej.

Składniki:

  • truskawki – 1 kg
  • cukier – 500 g
  • spirytus 95% – 500 ml
  • cytryna – 1 sztuka.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miski Thermomix.
  2. Dodajemy cukier i spirytus, a następnie blendujemy wszystko na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty.
  3. Cytrynę kroimy na małe kawałki i dodajemy do miski z truskawkami.
  4. Blendujemy jeszcze przez około 30 sekund.
  5. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

Nalewkę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby smaki dobrze się “przegryzły”.

Przepis na nalewkę truskawkową z miodem i imbirem przygotowaną w Thermomix

Truskawki i imbir? Choć może brzmieć nietypowo, to jednak to połączenie wykorzystywane jest w wielu przepisach, np. na lemoniady, smoothie, koktajle, dżemy i domowe alkohole. My proponujemy nalewkę z truskawek z imbirem i miodem, którą warto przechować w spiżarni lub barku aż do zimy.

Składniki:

  • truskawki – 1 kg
  • cukier – 400 g
  • spirytus 95% – 500 ml
  • miód – 2 łyżki
  • imbir starty – 1 łyżka.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę.

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miski Thermomix.
  2. Dodajemy cukier i spirytus, a następnie blendujemy wszystko na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty.
  3. Dodajemy miód i starty imbir, blendujemy jeszcze przez około 30 sekund.
  4. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

Nalewkę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby smaki dobrze się “przegryzły”.

Nalewka truskawkowa to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie wyjątkowego napoju, którym można delektować się przez wiele miesięcy w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Pamiętajmy jednak, że nalewkę truskawkową należy spożywać z umiarem i odpowiedzialnie, ponieważ jest to napój alkoholowy.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-truskawkowa-przepisy-Thermomix/157