
Nalewka truskawkowa- przepisy Thermomix
Nalewka truskawkowa to jedna z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jej smak jest niezwykle intensywny i owocowy. Dzięki urządzeniu Thermomix przygotujemy nalewkę truskawkową dosłownie w kilka minut. Przedstawimy 3 przepisy na nalewkę truskawkową: klasyczną, z cytryną oraz z miodem i imbirem.
Przepis na klasyczną nalewkę truskawkową przygotowaną w Thermomix
Tylko 3 składniki, kilka-kilkanaście minut potrzebnych na przygotowanie i ok. 2-3 tygodnie czekania – tyle wystarczy, by cieszyć się klasyczną nalewką truskawkową. By ułatwić sobie pracę, wykorzystujemy urządzenie Thermomix.
Składniki:
- truskawki – 1 kg
- cukier – 500 g
- spirytus 95% – 500 ml.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę.
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miski Thermomix.
- Dodajemy cukier i spirytus, a następnie blendujemy wszystko na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty.
- Gotową nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.
Nalewkę truskawkową należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby smaki dobrze się “przegryzły”.
Przepis na nalewkę truskawkową z cytryną przygotowaną w Thermomix
Jeśli chcesz nieco przełamać słodki smak truskawek, to do listy podstawowych składników dodaj cytrynę. Nalewka truskawkowa z cytryną ma nieco bardziej orzeźwiający smak w porównaniu do wersji klasycznej.
Składniki:
- truskawki – 1 kg
- cukier – 500 g
- spirytus 95% – 500 ml
- cytryna – 1 sztuka.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę.
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miski Thermomix.
- Dodajemy cukier i spirytus, a następnie blendujemy wszystko na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty.
- Cytrynę kroimy na małe kawałki i dodajemy do miski z truskawkami.
- Blendujemy jeszcze przez około 30 sekund.
- Gotową nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.
Nalewkę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby smaki dobrze się “przegryzły”.
Przepis na nalewkę truskawkową z miodem i imbirem przygotowaną w Thermomix
Truskawki i imbir? Choć może brzmieć nietypowo, to jednak to połączenie wykorzystywane jest w wielu przepisach, np. na lemoniady, smoothie, koktajle, dżemy i domowe alkohole. My proponujemy nalewkę z truskawek z imbirem i miodem, którą warto przechować w spiżarni lub barku aż do zimy.
Składniki:
- truskawki – 1 kg
- cukier – 400 g
- spirytus 95% – 500 ml
- miód – 2 łyżki
- imbir starty – 1 łyżka.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę.
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do miski Thermomix.
- Dodajemy cukier i spirytus, a następnie blendujemy wszystko na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty.
- Dodajemy miód i starty imbir, blendujemy jeszcze przez około 30 sekund.
- Gotową nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.
Nalewkę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby smaki dobrze się “przegryzły”.
Nalewka truskawkowa to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie wyjątkowego napoju, którym można delektować się przez wiele miesięcy w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Pamiętajmy jednak, że nalewkę truskawkową należy spożywać z umiarem i odpowiedzialnie, ponieważ jest to napój alkoholowy.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-truskawkowa-przepisy-Thermomix/157