Woda kotłowa zapewni bezawaryjne działanie kotła

Kotły oraz pozostałe tego typu urządzenia potrzebują do sprawnego funkcjonowania miękkiej wody. Jednak w polskich rurach płynie zwykle woda o dużej twardości. Dlatego nie powinna być stosowana w instalacjach ciepłowniczych – istnieje wszak wówczas ryzyko, iż ich elementy skorodują albo będzie osadzać się na ich powierzchni osad. To dlatego w kotłach wykorzystuje się tylko wodę kotłową. Z uwagi na fakt, iż jest to bardzo ważne dla właściwego funkcjonowania kotłów, należy napisać kilka zdań o tej cieczy. Jakimi sposobami się ją uzdatnia? Jakie powinna mieć cechy?

Parametry wody kotłowej

Woda kotłowa powinna być przede wszystkim miękka – niewskazane jest stosowanie o dużej twardości. Poza tym istotne okazuje się jej pH, które powinno mieć wartość najwyżej dwanaście. Wywiera to spory wpływ, jeżeli chodzi o rozproszenie żelaza. W wodzie kotłowej nie powinna znajdować się spora ilość wolnego tlenu, bo ten może skutkować korodowaniem części kotła. Woda kotłowa powinna być ponadto stale monitorowana, by uniknąć obecności osadu.

Jak otrzymuje się wodę kotłową?

W systemach ciepłowniczych za dostarczanie wody kotłowej odpowiedzialne są dziś przede wszystkim stacje odwróconej osmozy. Technika ta opiera się na przepuszczeniu cieczy przez półprzepuszczalną membranę, przez co niemal wszystkie zanieczyszczenia są z niej zlikwidowane. Odwrócona osmoza jest prowadzona stale, ze względu na co do instalacji wciąż doprowadzana jest woda kotłowa o oczekiwanych parametrach, zaś stosowanie opisywanej metody jest stosunkowo niedrogie.